Dieta śródziemnomorska poprawia pamięć, ale nie u cukrzyków

b61e9417-fa2b-494e-943f-012e9a61ad4d_20101028090550_Dieta-srodziemnomorska-181x102

Największe badanie prowadzone, do obecnej chwili, o skutkach jedzenia kwasów tłuszczowych omega-3 potwierdzają, że pokarmy bogate w tłuszcze mogą poprawić pamięć i funkcje poznawcze jedynie u osób bez cukrzycy.
Eksperci zdrowia utrzymują, że dieta śródziemnomorska najprawdopodobniej jest najlepszym sposobem, aby zachować zdrowie na starość. Bogata w owoce i warzywa, a także ziarna i oleje o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, dieta jest związana z niższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu, astmy u dzieci i raka.
Badania naukowców z Uniwersytetu w Alabamie w Birmingham i Uniwersytetu w Atenach w Grecji wykazały, że ludzie, którzy w wieku 64 lat byli głównie na diecie śródziemnomorskiej, która jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, mogą mieć niższe ryzyko utraty pamięci.
Ponieważ nie ma farmaceutycznego lekarstwa czy leczenia utraty pamięci lub demencji, naukowcy twierdzą, że taki styl życia, który może spowolnić lub zapobiec utracie funkcji poznawczych to ważna strategia zachowania ostrości umysłu.
17478 mężczyzn i kobiet Afroamerykanów i rasy białej kaukaskiej były częścią badania o nazwie Powody Geograficznych i Rasowych Różnic Udaru Mózgu (the Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke – REGARDS), i odpowiadali na pytania o ich nawyki żywieniowe, w tym, jak dobrze trzymają się zasad diety śródziemnomorskiej oraz unikania czerwonego mięsa i produktów mlecznych. Wolontariusze wyrazili zgodę na podjęcie badań w celu pomiaru ich pamięć i zdolności poznawczych w ciągu średnio czterech lat.
W badanym okresie, około czterech lat, u siedmiu procent uczestników badania rozwinęły się zaburzenia poznawcze. Zdrowi uczestnicy, którzy najbardziej konsekwentnie trzymali się diety śródziemnomorskiej, byli o 13% mniej narażeni na rozwój problemów pamięci i myślenia.
Te same korzyści nie odnoszą się jednak do 17% osób chorych na cukrzycę. Podczas trwania badania , cukrzycy, którzy zastosowali się do diety śródziemnomorskiej mieli o 30% więcej oznak zaburzeń funkcji poznawczych, niż ci, którzy nie stosowali tej diety. Pod koniec badania, uczestnicy badania bez cukrzycy, jedzący więcej oliwy z oliwek, kwasów tłuszczowych omega-3 i unikający czerwonego mięsa, nabiału i serów, byli o 19% mniej narażeni na problemy z funkcjami poznawczymi, niż ci, którzy jedli więcej tych środków. To sugeruje, że cukrzyca może wpływać na funkcjonowanie mózgu poprzez różne drogi nie tylko przez kwasy tłuszczowe omega-3 i inne składniki odżywcze.
„Dieta jest ważną modyfikowalną czynnością, która może pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych pod koniec życia”, powiedział autor badania, dr Georgios Tsivgoulis, z Uniwersytetu w Alabamie w Birmingham i Uniwersytetu w Atenach w Grecji. „Jednak, jest to tylko jeden z wielu ważnych czynników w stylu życia, które mogą odegrać rolę w funkcjonowania umysłowego w późnym wieku. Ćwiczenia, unikanie otyłości, nie palenie papierosów i zażywanie leków w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie tętnicze, są również ważne”.
Wyniki badań nie wykazały istotnej różnicy we współczynniku utraty funkcji poznawczych między Afroamerykanami i rasą kaukaską, chociaż naukowcy postawili hipotezę, że Afroamerykanie mogą mieć więcej korzyści z kwasów tłuszczowych omega-3, ponieważ mają ogólny wyższy poziom nadciśnienia tętniczego, otyłości, cukrzycy i udaru mózgu, z których wszystkie są czynnikami, które należy umieścić w grupie większego ryzyka zachorowania na demencję i problemy z pamięcią.
Jest jednak możliwe, że naukowcy nie zauważyli żadnych korzyści płynących z diety śródziemnomorskiej w zależności od rasy, ponieważ skutki nawyków żywieniowych, takich jak fakt, że niektóre populacje jedzą mniej owoców i warzyw, mogą unieważnić potencjalne korzyści z diety śródziemnomorskiej. Wskaźnik cukrzycy również wydaje się być wyższy w grupach afroamerykańskich i to może też zanegować jakiekolwiek pozytywne wpływy diety śródziemnomorskiej w ochronie funkcji poznawczych.
Wyniki badań opublikowano w Neurologia (Neurology), medycznym czasopiśmie Amerykańska Akademia Neurologiczna (American Academy of Neurology).

 

http://www.dietamedic.pl/dieta-srodziemnomorska-poprawia-pamiec-ale-nie-u-cukrzykow/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s