Dziesięć produktów powodujących raka

017921158d876e9ad77f4016af99ad4a81-181x102

Stwierdzenie „wszystko powoduje raka” stało się popularną hiperbolą, wielu ludzi używa go jako retorycznej pożywki, aby usprawiedliwić ich niezdrowy sposób żywienia lub życia. Lecz prawda jest taka, że wiele popularnych produktów żywieniowych zostało zaklasyfikowanych przez badaczy jako powodujące lub zwiększające ryzyko raka. Poniżej znajdziesz dziesięć najbardziej niezdrowych i kancerogennych produktów, których nie powinieneś jeść:

1. Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO). Nie trzeba dodawać, że produkty GMO nie znajdą nigdy miejsca w żadnej anty-rakowej diecie, szczególnie, że teraz zostało wykazane, iż GMO i substancje chemiczne powodują szybki wzrost nowotworu. Ale GMO jest prawie wszędzie, włączając w to prawie wszystkie pochodne pożywienia zawierającego soję, kukurydzę i rzepak. Jednakże, możesz ich uniknąć, kupując produkty z certyfikatem „wolne od GMO”, uprawiane lokalnie w gospodarstwach naturalnych (organicznych) i uprawiane bez biotechnologii.

2. Przetworzone mięso. Większość przetworzonych produktów mięsnych, włączając mięso mielone, bekon, kiełbasę i parówki, zawiera chemiczne środki konserwujące, które sprawiają, że wyglądają one świeżo i atrakcyjnie, lecz mogą powodować raka. Tak samo azotyn jak i azotan sodu są postrzegane jako znacząco zwiększające ryzyko raka jelita grubego oraz innych form raka, więc upewnij się, że kupujesz niesolone produkty mięsne produkowane bez azotanów, oraz najlepiej z takich zwierząt, które były karmione trawą.

3. Popcorn przyrządzany w mikrofalówce. Może i mikrofalówka jest wygodnych sposobem na przygotowywanie jedzenia, ale opakowania popcornu są pokryte chemicznymi środkami powodującymi nie tylko jałowość pożywienia, ale również raka wątroby, guza jąder oraz raka trzustki. Amerykańska Agencja Ochrony Środowisk (EPA) uznała, że kwas perfluorooktanowy (PFOA) pokrywający paczki popcornu najprawdopodobniej jest kancerogenny, a kilka niezależnych badań połączyło występowanie raka ze środkami chemicznymi. Podobnie dwuacetyl używany do produkcji popcornu jest kojarzony ze szkodami w płucach oraz z rakiem.

4. Napoje gazowane. Zostało udowodnione, że tak jak przetworzone mięso, napoje gazowane również powodują raka. Nafaszerowane cukrem, środkami chemicznymi, sztucznymi barwnikami i ich pochodnymi –  4-metyloimidazolem (4-MI) – napoje gazowane są w szczególności kojarzone z rakiem.

5. „Dietetyczne” jedzenie i napoje. Nawet gorszym produktem od słodzonych napoi gazowanych są różne dietetyczne napoje i jedzenie. Ostatni przegląd około dwudziestu oddzielnych badań zrealizowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), wykazał, że aspartam, jeden z najczęstszych słodzików dietetycznych, powoduje wiele różnych chorób włączając w to  wady okołoporodowe oraz raka. Sacharoza, sacharyna i wiele innych sztucznych słodzików również kojarzy się z rakiem.

6. Rafinowana „biała” mąka. Rafinowana mąką jest częstym składnikiem przetworzonego jedzenia; zwiększa ona zawartość węglowodanów w pożywieniu, co jest poważnym problem. Wyniki badań opublikowanych w dziennikach Cancer Epidemiology, Mile Markers, i Prevention pokazały, że regularne spożycie rafinowanych węglowodanów było związane z 220 % wzrostem zachorowania na raka piersi wśród kobiet. Ogólnie, badania wykazały, że wysoki wskaźnik glikemiczny żywności może szybko podnieść poziom cukru we krwi, który bezpośrednio „karmi” komórki rakowe i stymuluje ich wzrost.

7. Rafinowany cukier. To samo dotyczy oczyszczanego cukru, który prowadzi do nagłego wzrostu poziomu insuliny, co automatycznie powoduje wzrost komórek rakowych. Słodziki bogate we fruktozę, takie jak na przykład wysoko-fruktozowy syrop kukurydziany (HFCS), są szczególnie ofensywne, jako, że komórki rakowe łatwo i szybko poddają je przemianie materii w celu rozmnożenia. Nafaszerowanie  ciasteczek, ciast, napoi gazowanych, soków, sosów, płatków zbożowych i wielu innych popularnych produktów, w większości przetworzonych, HFCS i innymi rafinowanymi cukrami, pomaga nam zrozumieć czemu wskaźnik raka stał się tak wysoki.

8. „Konwencjonalne” jabłka, winogrona i inne „brudne” owoce. Wielu ludzi myśli, że je zdrowo, kupując owoce w sklepie. Dopóki nie są one uprawiane organicznie lub nie mają certyfikatu „wolne od pestycydów”, mogą być źródłem zachorowania na raka. Environmental Working Group (EWG) odkryła, że konwencjonalna produkcja, częściowo też ta oznaczona jako „brudna”, jest skażona pestycydami powodującymi raka.

9. Hodowlany łosoś.  Według Dr. David Carpenter, Dyrektora Institute for Health and the Environment naUniwersytecie w Albany, hodowlany łosoś jest kolejnym kancerogennym produktem. Zgodnie z tym stwierdzeniem, hodowlany łosoś nie tylko jest ubogi w witaminę D, lecz również często jest skażony kancerogennymi środkami chemicznymi, PCBs (dwufenyl polichlorowany), środkami opóźniającymi palność, pestycydami i antybiotykami.

10. Tłuszcze utwardzone. Są one często używane do utrwalania przetworzonego jedzenia oraz utrzymania przedłużonej trwałości. Tłuszcze utwardzone zmieniają strukturę i elastyczność membran komórek w całym ciele, co może prowadzić do całej masy chorób takich ja rak. Niektórzy producenci stopniowo wycofują z użycia tłuszcze utwardzone, zastępując je olejem palmowym oraz innymi bezpieczniejszymi alternatywami, lecz tłuszcze nienasycone są wciąż szeroko stosowane w produktach przetworzonych.

 

http://www.dietamedic.pl/dziesiec-produktow-powodujacych-raka/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s