PORÓWNANIE ZDROWYCH CZEKOLAD

Czekolada zawsze była popularną przyjemnością, ale teraz nauka dostarcza dowodów, że może być zdrową częścią diety. Korzyści zdrowotne biorą się z kakao, które zawiera fenole, rodzaj składników odżywczych. Ciemna czekolada zapewnia większe korzyści dla zdrowia, ponieważ nie zawiera cukru i mleka, tak jak ​​czekolada mleczna. Znaczenie ma również to, czy czekolada jest uprawiana bez pestycydów.

Właściwości
Według książki „Przeciwrakowo: Nowa ścieżka życia” Davida Servan-Schreiber, ciemna czekolada powinna zawierać więcej niż 70 procent kakao by być naprawdę nazywana ciemną. Ciemna czekolada zawiera wiele przeciwutleniaczy, polifenole i proantocyjanidyny, które przyczyniają się do spowolnienia wzrostu komórek nowotworowych. Te korzystne składniki zwiększają się im więcej kakao zawiera czekolada. To także jeden z produktów o najniższym indeksie glikemicznym wśród słodkich pokarmów.

Organiczna Czekolada Dagoba
Organiczna Czekolada Dagoba wykorzystuje zrównoważoną uprawę kakao z Ameryki Południowej i na Madagaskarze, jak podaje na swojej stronie internetowej. Zyskała certyfikat Fair Trade (sprawiedliwy handel) nadany przez Transfair. Dagoba oferuje różne ciemne czekolady, zwykłe, z owocami i orzechami, a także batoniki o smaku lawendowo-jagodowym, które tworzą „uspokajającą atmosferę”, jak możemy przeczytać na stronie internetowej firmy. Dostępny jest również batonik super-owocowy, który zawiera acai i jagody goji, które są bogate w antyoksydanty. Dagoba oferuje również czekolady do picia oraz produkty do pieczenia.

Zagrożone Gatunki Czekolady
Zagrożone Gatunki Czekolady są również uprawiane w zrównoważony sposób oraz mają certyfikat Fair Trade. Ta czekolada ma nie tylko certyfikat ekologicznej żywności, ale również jest bezglutenowa i koszerna, a także została certyfikowana jako wegańska. Jego opakowanie ma również certyfikat recyklingu. Jeśli chodzi o tę ciemną czekoladę, firma oferuje batoniki zawierające 70 procent kakao, jest ich szeroki wybór: z Yacon i acai, z jagody goji, pekan i Maca, ze złotych jagód i lucuma.

Czekolada Equal Exchange
Equal Exchange to kolejna firma, która ma certyfikat Fair Trade i oferuje organiczne batony. Firma wykorzystuje szwajcarskie standardy pozyskiwania czekolady z kakao od rolników ze spółdzielni w Republice Dominikańskiej, Panamie, Peru i Ekwadorze. Firma także pozyskuje inne organiczne produkty ze sprawiedliwego handlu ze spółdzielni: cukier z Paragwaju, wanilię z Madagaskaru. Firma oferuje kilka opcji ciemnej czekolady, od 65 do 80 procent kakao, a także czekolady smakowe: gorzka czekolada z migdałami lub z ziarnami espresso. Wszystkie ciemne wyroby czekoladowe firmy Equal Exchange są wegańskie i bezglutenowe.

Czekolada Theo
Podobnie jak w poprzednie, Czekolada Theo jest organiczna i ma certyfikat Fair Trade. Zgodnie ze stroną internetową firmy, jest to jedyna „bean-to-bar”* fabryka czekolady w Stanach Zjednoczonych. Twierdzi również, że, w miarę możliwości, stara się pozyskiwać składniki z lokalnych źródeł. Jak Dagoba, czekolada Theo jest wolna od pestycydów, lepsza dla zdrowia i środowiska. Jej najciemniejsze batoniki mają 91 procent kakao, co oferuje wysoki poziom przeciwutleniaczy. Inne ciemne smaki czekolady to: kokosowy, figowy, koper włoski i migdały, kawowy, a jeden nawet zawiera oryginalny smak: chleba i czekolady.

* bean-to-bar company – firma, która produkuje czekoladę, a nie czekoladki, lecz w dalszym procesie powstają również inne wyroby cukiernicze (źródło:wikipedia.pl)

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

http://www.dietamedic.pl/porownanie-zdrowych-czekolad/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s