Produkty, które pomagają w absorpcji żelaza

Żelazo jest niezbędnym minerałem w celu doprowadzenia tlenu do mięśni i narządów. Bez wystarczającej ilości żelaza, można stać się anemikiem. Żelazo znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, drobiu, owocach suszonych, zielonych warzywach liściastych, nasionach, orzechach i zbożach. Wiele składników odżywczych może pomóc w absorpcji żelaza. Niektóre z połączeń wykazują synergistyczne działanie. Jednak inne pokarmy, które są bogate w polifenole, takie jak cola, kawa lub herbata blokują i zapobiegają wchłanianie żelaza. Białko sojowe z roślinnymi źródłami żelaza i otręby mogą również zmniejszyć wchłanianie minerałów.

Owoce cytrusowe
Dodawanie owoców cytrusowych do diety zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. Na przykład, aby zwiększyć korzyści z żelaza w sałatce szpinakowej, serwuj ją z mandarynkami i innymi owocami cytrusowymi. Szklanka soku pomarańczowego z płatkami z żelazem ma taki sam efekt. Innym smacznym i pożywnym połączeniem jest jajko sadzone i tosty pszeniczne z naturalną cytrusową marmoladą.

Warzywa
Pomidory, papryka zielona i inne warzywa bogate w witaminę C pomagają w przyswajaniu żelaza. Przygotuj filet z indyka, kurczaka lub ryby i podaj go z sosem z pomidorów, papryki i cebuli, aby dodać wartości odżywczych i zwiększyć ilość żelaza, jaka jest wchłaniana. Zmieszanie smażonej papryki, brokułów i cebuli ze stekiem lub kurczakiem ma podobny efekt. Spaghetti z sosem na bazie pomidorów i z mięsem zawiera składniki, dzięki którym wchłanianie żelaza jest najlepsze. Sałatki z fasolą i sokiem z cytryny, ogórkiem i pomidorem to kolejna doskonała kombinacja.

Ziemniaki
Ziemniaki są bogate w witaminę C, więc dodaj porcję pieczonych ziemniaków, puree lub smażonych z cebulą do posiłku bogatego w żelazo, a organizm zabsorbuje więcej cennego minerału. Potrawa z mielonego mięsa, zazwyczaj z wołowiny, ziemniaków i warzyw dostarcza cennych składników odżywczych, które świetnie współgrają ze sobą i wspomagają wchłanianie żelaza.

Gotowanie warzyw
Gotowanie warzyw w porównaniu do jedzenia ich na surowo, może zwiększyć wchłanianie żelaza, jak podano na stronie internetowej Anemia.org. Według artykułu na stronie internetowej Uniwersytetu Rutgers, gotowanie w żeliwnej patelni zwiększa ilość żelaza w żywności.

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

http://www.dietamedic.pl/produkty-ktore-pomagaja-w-absorpcji-zelaza/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s