Korzyści zdrowotne borówek

1337762713

Według naukowców z USDA Human Nutrition Center (HNC) [Centrum Żywienia Człowieka], jagody bezapelacyjnie są numerem jeden w rankingu naturalnej zawartości przeciwutleniaczy. W porównaniu do innych 40 owoców i warzyw.

Rolą przeciwutleniaczy jest neutralizować wolne rodniki, produkty uboczne metabolizmu energetycznego. Wolne rodniki są odpowiedzialne po części za raka, zwyrodnienia komórek i inne wiekowe choroby pokrewne. Antocyjany, pigment, który sprawia, że ​​jagody mają ich ciemno fioletowo niebieskie zabarwienie, jest jednak kluczowym czynnikiem w procesie walki z chorobą.

Alzheimer i udar mózgu: W innym badaniu przeprowadzonym przez USDA, stwierdzono, że karmienie jagodami starszych szczurów laboratoryjnych znacznie zmniejsza spadki w zdolnościach umysłowych. Odkrycie to samo w sobie ma poważne konsekwencje w leczeniu spadku ludzkich funkcji poznawczych, czyli choroby Alzheimera i innych chorób poznawczych związanych z wiekiem. Odkryto, że naturalne fitochemikalia znajdujące się w jagodach zapobiegają dalszemu uszkodzeniu mózgu po udarach.

Wysoki cholesterol: Staraj się włączyć borówki do codziennej diety. Uważa się, że borówki mogą zmniejszyć gromadzenie się złego cholesterolu, który przyczynia się do chorób serca. Po raz kolejny, ciemny pigment skórki, bogatej w przeciwutleniacze odgrywa kluczową rolę w redukcji cholesterolu. American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne) bada potencjalne pozyskanie mieszanki nutraceutyków z borówek, dla tych, którzy nie reaguje na statynę. To nowatorski pomysł, gdyż leki na receptę i suplementy witaminowe po prostu nie mogą zastąpić całej dobroci płynącej z natury.

Zakażenia układu moczowego: Naukowcy z Rutgers University wyodrębnili kolejny związek z borówek; okazuje się, że pomaga on w utrzymaniu zdrowia dróg moczowych. Wydaje się, że epikatechiny, inny naturalny i korzystny składnik borówek, hamuje zdolność niektórych rodzajów zakaźnych bakterii do przylegania do ścian dróg moczowych.

Problemy ze wzrokiem: Europejskie badania udokumentowały związek między regularnym spożywaniem borówek i lepszym wzrokiem. Może jest to naturalny lek na zwyrodnienie plamki żółtej? Badania są kontynuowane.

Przekonanie, że niektóre pokarmy mają właściwości lecznicze jest z nami od kiedy Hipokrates stwierdził: „Zostaw swoje leki w aptece jeśli możesz uzdrowić pacjenta jedzeniem”. Dzisiaj potencjał leczenia przez żywność jest ważniejszy niż kiedykolwiek wcześniej biorąc pod uwagę nasze środowisko przetworzonej żywności.
Silne właściwości przeciwutleniające jagód wydają się odgrywać rozstrzygającą rolę w zapobieganiu i opóźnieniu niektórych chorób, takich jak rak, problemy układu krążenia, proces starzenia się.

Borówki są dostępne prawie cały rok i są łatwe do włączenia do potraw, sałatek, owoców i dżemów domowej roboty. Oczywiście, jagody są pysznymi przekąski samymi w sobie.

 

http://www.dietamedic.pl/korzysci-zdrowotne-borowek/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s