Sześć najlepszych produktów pomagających zrzucić zbędne kilogramy

arbuz-koi-pragnienie-pielegnuje-skore_40393_5-181x102

Od arbuza do czerwonej kapusty, dowiedzcie się, dlaczego te produkty powinny być częścią waszej diety.
Niektóre produkty są tak zdrowe, że są na samym szczycie listy każdego specjalisty do spraw żywienia. Ale często brakuje na tych listach różnych produktów, które są niedocenianymi perełkami, a na pewno mogą one może urozmaicić twoją dietę.

1. Fasola i soczewica
Fasola i soczewica to naprawdę „gwiazdy” odżywiania – bogate w białko, błonnik, węglowodany złożone, żelazo, magnez, potas i cynk.
Bonnie Taub-Dix, RD, autor „Przeczytaj to zanim zjesz”, mówi, że zdrowa żywność, taka jak fasola i soczewica powinna być kupowana w lokalnym warzywniaku. „Istnieją setki podstawowych produktów spożywczych, takich jak fasola i soczewica, leżących wzdłuż półek w samym środku sklepu, o których nie powinniśmy zapominać”.
Fasola jest wszechstronna w użyciu i niedroga, a Taub-Dix sugeruje, że można obniżyć zawartość sodu w puszkach fasoli o około 40% przez dokładne płukanie ziaren w wodzie.
Elisa Zied, MS, RD, autor „Żywienia na wyciągnięcie ręki”, mówi, że „diety bogate w rośliny strączkowe mogą pomóc promować utratę masy ciała, poza tym wykazano, że obniżają LDL (” zły „- cholesterol) oraz podnoszą HDL („dobry” – cholesterol) „.
Wrzuć je do zupy, gulaszu, sałatki, mieszanki ziaren lub zrób warzywny dip, taki jak humus, wykonany z ciecierzycy, utartej fasoli i dodaj ulubione przyprawy.

2. Arbuz
Arbuz jest najbardziej lubianym owoce lata. Ale ponieważ jest tak naturalnie słodki, niektórzy ludzie go unikają, ponieważ myślę, że ma dużo cukru.
Elizabeth Ward, RD, autor „Oczekiwać najlepszego”, mówi, że arbuzy powinny być podstawą w każdej diecie. „To jak zabawa, słodkie, soczyste, niskokaloryczne, a poza tym pełne witamin C i A, potasu, i likopen. Mają dużo wody, co pomaga sprostać zapotrzebowaniu organizmu na płyny”.
Bonusem jest to, że gruba skórka utrzymuje pestycydy z dala od miąższu, zdobywając miejsce w Environmental Working Group’s „Clean 15″ – produktów z najmniejszą pozostałością pestycydów.

3. Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki są często traktowane jako bogate w kalorie i węglowodany, ponieważ są tak naturalnie słodkie. Ale nie dajcie się nabrać.
Heather Mangieri, RD, mówi: „Słodkie ziemniaki są wyjątkowo odżywcze i są jednym z najlepszych warzyw jakie można jeść. Nie tylko są one doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C, błonnika i potasu, ale to warzywo, tak bardzo niedocenianie, jest tak wszechstronne, że możesz być bardzo zadowolony z bardzo niewielu dodatkowych kalorii lub dodatków do nich „.
Heather Mangieri sugeruje, aby podawać pieczone słodkie ziemniaki ze szczyptą cynamonu, musem jabłkowym i kawałkami ananasa. Albo spróbuj podawać je z czarną fasolą i salsą. Inne opcje: rozgnieć lub pokrój na frytki i upiecz na złoty kolor.

4. Czerwona kapusta
Christine Gerbstadt, MD, RD, lekarz i dietetyk, poleca czerwoną kapustę należącą do warzyw z rodziny krzyżowych.
„[To] doskonałe źródło błonnika, witaminy A, D i K, kwasu foliowego i wielu pierwiastków śladowych z zaledwie 22 kaloriami w jednej szklanki posiekanej kapusty,” mówi Gerbstadt. „Bogate w antyoksydanty, to warzywo może zwiększyć enzymy zwalczające raka. Można jeść ją na surowo, gotowaną, na słodko, pikantnie, samą, w surówce, lub dodawać do prawie wszystkiego, od zup do sałatek, zapiekanek, kanapek, hamburgerów i wielu innych”.
Gerbstadt proponuje dodawanie czerwonej kapusty do posiłków, aby dodać im kolorów i środków odżywczych.

5. Pomidory w puszce
Grillowane kawałki pomidorów są podstawą w spiżarni emerytowanego profesora Chris Rosenbloom, PhD, RD z Georgia State University. „Wszyscy myślą, że najlepszy jest świeży pomidor, ale gotowanie pomaga uwolnić likopeny pomagające zwalczać niektóre choroby, więc są one lepiej wchłaniane”, mówi Rosenbloom.
Badanie opublikowane w 2009 w Journal of Clinical Oncology wykazało, że dieta bogata w pomidory może pomóc w zapobieganiu raka prostaty, oraz że likopen, silny przeciwutleniacz, może również zapobiec innym rodzajom raka. Oczywiście, wiele innych czynników również wpływa na ryzyko zachorowania na raka, na przykład styl życia i czynniki genetyczne.
Zaopatrz swoją spiżarnię w puszki pomidorów, możesz je dodać do pizzy, sosu do spaghetti i salsy domowej roboty, lub wrzucić do zupy, gulaszu, zapiekanek, sałatek lub makaronów. A jeśli zabraknie prądu, „puszki są wybawieniem”, mówi Rosenbloom.
Jeśli pomidory w puszce nie są twoim ulubionym produktem, to może sok warzywny o niskiej zawartości sodu? Sheah Rarback, MS, RD, dodaje, że sok warzywny ma tylko 140 mg sodu oraz jest doskonałym źródłem witaminy C i potasu.

6. Zwykły, beztłuszczowy jogurt grecki
Istnieje wiele jogurtów na rynku, a zwykły, beztłuszczowe jogurt grecki jest wprost rewelacyjny.
Wszystkie jogurty są doskonałym źródłem wapnia, potasu, białka, cynku oraz witaminy B6 i B12. Co wyróżnia jogurt grecki to jego grubsza, bardziej kremowa tekstura, ponieważ serwatka jest odsączona. Ponadto, zawiera kultury probiotyczne i ma niższą zawartość laktozy, oraz ma dwukrotną zawartości białka niż inne jogurty.
Judith Rodriguez, PhD, RD, mówi „Omiń dodatkowe kalorie cukru w ​​większości jogurtów i zwiększ białko wybierając jogurt grecki”. Dodaje, że zawiera dwa razy więcej białka, „co jest dobre dla kontroli masy ciała, ponieważ dłużej utrzymuje poczucie sytości „. Rodriguez sugeruje łączenie jogurtów ze świeżymi owocami lub ulubionymi płatkami zbożowymi.

 

http://www.dietamedic.pl/szesc-najlepszych-produktow-pomagajacych-zrzucic-zbedne-kilogramy/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s