Dieta Michela Montignac

montignac-181x102

Teoria

Łączenie różnych produktów jest popularnym sposobem kontrolowania masy ciała, z czego dieta Montignac to tylko jeden wersja. Teoretycznie poprzez spożywanie żywności w określonej kolejności można zmaksymalizować zdolność trawienia i uniknąć wahania stężenia cukru we krwi, które prowadzi do nadwagi.

Plan

Węglowodany nie są zakazane, ale nie należy ich jeść razem z białkiem. Posiłek może składać się z mięsa i sałatki lub pełnoziarnistego makaronu i sałatki, ale nie z makaronu i mięsa jednocześnie. Oznacza to, że można jeść węglowodany w sposób kontrolowany przez dodawanie ich do niektórych posiłków. Ważna jest jednak jakość węglowodanów (stąd makarony pełnoziarniste zamiast białego makaronu). Łączenie tłuszczy z węglowodanami w jednym posiłku jest, bardziej lub mniej, zakazane, co oznacza, że należy zmienić metody gotowania na niskotłuszczowe. Niedozwolone są produkty przetworzone i cukry. Należy jeść dużo warzyw. Owoce są spożywane oddzielnie od innych pokarmów.

Istnieją dwa etapy planu. Etap odchudzania i etap utrzymywania wagi. Ma to sens, ponieważ wielu ludzi najpierw chudnie, a potem nie wie, jak utrzymać wagę. Jakość żywności jest bardzo ważna i w fazie utrzymywania wagi, produkty takie jak czerwone wino i ciemna czekolada są dozwolone.

Jak działa dieta

Niektóre kombinacje żywności nie są dozwolone, np. tłuszcze i cukry lub białka zwierzęce i węglowodany – więc pożegnaj się ze stekami i frytkami! Cukry są dozwolone tylko dwa lub trzy razy w tygodniu, ale tłuszcze i białka można jeść tak często, jak się chce, tak długo, jak są one spożywane oddzielnie.

Owoce można spożywać między posiłkami i produktami zbożowymi, a rośliny strączkowe muszą być w stanie nieprzetworzonym.

Zalety

Zaletą diety Montignac jest to, że została zaprojektowany przez Francuza, który kocha swoje jedzenie, a ​​dla „smakoszy” oznacza to, że mają wiele receptur do wykorzystania. Nie jest trudno zrozumieć zasady łączenia żywności w diecie Montignac. Po opanowanie podstawowych zasad nie jest zbyt trudna do naśladowania.

Jest to bardzo skuteczna dieta, która nie spowoduje, że znów szybko przybierzesz na wadze. Jest bardzo łatwa do naśladowania, co czyni ją idealną dla zapracowanych ludzi, którzy szukają diety, które nie przejmie kontroli nad ich życiem.

Wady

Musisz nauczyć się zasad oraz jak dostosować je do Twojego stylu życia. Działa nieco lepiej w przypadku kogoś, komu chce się gotować – nie odpowiada za to ludziom lubiącym wygodę, zwłaszcza że owoce jedzone są oddzielnie od innych produktów spożywczych. Istnieje ryzyko, że można o tym zapominać, co zmniejsza spożycie antyoksydantów.

W dłuższej perspektywie jednak ma ona zbyt dużo tłuszczu, który może osłabić układ sercowo-naczyniowy. Niska zawartość węglowodanów i cukrów, może spowodować, że będziesz się czuł zmęczony.

Czas trwania

Nieokreślony

Lista rzeczy do zrobienia

Restauracje: dozwolone

Alkohol: Tak – umiarkowanie w fazie podtrzymującej

Kofeina: Niedozwolona

Trzeba kupić specjalne pokarmy: Nie

Przyjazna dla wegetarian: Tak

Kontakt z dietetykiem: Zalecany

Należy wykluczyć

cukier, słodycze, słodkie napoje , dżemy, konfitury, wszystkie wypieki z białej mąki, makarony, ziemniaki (frytki, chipsy itp.), ryż biały, banany, arbuzy, melony, gotowana marchew (surówki mają wręcz niski IG), gotowane buraki).

Zaleca się

warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oliwa z oliwek.

Podstawowe zasady diety

– Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG (wskaźnik glikemiczny) z tłuszczami w jednym posiłku.

– Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo- tłuszczowych / pełnotłuste mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki.

– Wyeliminuj z diety cukier/sacharozę.

– Jedz tylko pełnoziarnisty chleb i tylko na śniadanie.

– Wyeliminuj z diety ziemniaki pod każdą postacią.

– Wyeliminuj biały ryż.

– Makaron tylko razowy, pełnoziarnisty.

– Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką.

– Zrezygnuj z alkoholu.

– Unikaj mocnej kawy i herbaty.

– Jedz co najmniej trzy razy dziennie, nie omijaj posiłków.

– Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych, na korzyść nienasyconych.

– W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem.

– Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs.

– Przygotowuj soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem.

– Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane.

– Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj 3 godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze.

– Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany.

– Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.

– Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną – od 1,5 do 2 litrów.

Przykładowy plan dzienny:

Śniadanie:

-Owoce

-Chleb razowy z margaryną niskotłuszczową

– Kawa bezkofeinowa

– Odtłuszczone mleko

Lunch:

-Avocado z winegretem

-Stek z zieloną fasolką

-Ser

-Woda mineralna niegazowana

Kolacja:

-Sałatka lub zupa jarzynowa, bez węglowodanów, takich jak grzanki lub makaron

– Omlet z grzybami

-Zielona sałatka

– Odtłuszczony serek homogenizowany lub jogurt

 

http://www.dietamedic.pl/dieta-michela-montignac/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s