Dieta bezglutenowa a celiakia

dieta-bezglutenowa-181x102

 

Przyczyna celiakii (CD), znanej również jako choroba trzewna dorosłych lub enteropatia związana z nadwrażliwością na gluten (GSE), jest nadal tajemnicą. Jedna na 133 osoby w Stanach Zjednoczonych choruje na celiakię. CD występuje u 5-15% potomstwa i rodzeństwa osoby z celiakią. W 70% bliźniąt jednojajowych, obaj bliźniacy mają tę chorobę. Jest wysoce zalecane, aby członkowie rodziny przeprowadzali badania, nawet jeśli nie wykazują objawów choroby. Członkowie rodziny, którzy mają choroby autoimmunologiczne są w 25% bardziej narażeni na celiakię.

Celiakia to nie alergia pokarmowa – jest to choroba autoimmunologiczna. Alergie pokarmowe, w tym alergia na pszenicę, mogą z czasem ustąpić. Tak nie dzieje się w przypadku celiakii.

Gluten to ogólna nazwa dla niektórych rodzajów białek zawartych w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i ich pochodnych, które muszą zostać wyeliminowane. Dobrą wiadomością jest to, że wszystkie świeże owoce, warzywa, wołowina, kurczak, ryba, jagnięcina, wieprzowina i produkty mleczne są naturalnie bezglutenowe.

Dozwolone ziarna / mąki

Ryż, kukurydza, soja, ziemniaki, tapioka, fasola, sorgo, proso, gryka, maranta, amarant, len i mąki z orzechów.

Owies

Badania wskazują, że czysty, nieskażony owies jedzony z umiarem (do pół szklanki suchego owsa na dobę) jest tolerowany przez większość chorych na celiakię. Skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem przed dodaniem owsa do diety i dla regularnego monitorowania efektów.

Destylowane napoje alkoholowe i octy są bezglutenowe. Destylowane produkty nie zawierają żadnych szkodliwych peptydów glutenu. Badania wskazują, że peptyd glutenu jest zbyt duży, aby mógł przenosić się w procesie destylacji. Powstałe płyny są zatem bezglutenowe.

Piwo jest wykonane z ziaren zawierających gluten oraz nie jest destylowane i dlatego nie jest bezglutenowe.

Niedozwolone w jakiejkolwiek formie

Pszenica (Einkorn, durum, Faro, graham, Kamut , kasza manna, orkisz), żyto, jęczmień i pszenżyto.

Pokarmy, które mogą zawierać gluten i muszą zostać zweryfikowane:

– syrop z brązowego ryżu, panierka, grzanki, batony energetyczne, mąka i produkty zbożowe, produkty o smaku boczku i owoców morza, marynaty, makarony, przetworzone mięso, sosy, dip, dressingi, sos sojowy, bazy do zup, zagęszczacze, wafle, ziołowe suplementy, niektóre leki bez recepty, suplementy, witaminy i suplementy mineralne.

W razie wątpliwości nie jedz

Gdy nie jesteś w stanie zweryfikować składników lub lista składników jest niedostępna – nie jedz. Niezależnie od spożywanej ilości, osoby z celiakią, nie powinny narażać układu odpornościowego i ryzykować uszkodzenia jelita cienkiego. Osoby z celiakią mogą mieć dodatkową wrażliwość na żywność nie związaną z glutenem.

Nie zawiera pszenicy’ nie oznacza ‘nie zawiera glutenu’

Produkty oznakowane ‘nie zawiera pszenicy’ niekoniecznie są bezglutenowe. Mogą nadal zawierać orkisz, jęczmień, żyto lub inne pochodne składniki.

Zanieczyszczenie podczas przygotowywania żywności

Przygotowując bezglutenowe pokarmy nie można pozwolić, aby weszły w kontakt z żywnością zawierającą gluten. Skażenie może wystąpić, jeśli środki spożywcze otrzymuje się na wspólnych powierzchniach, lub z naczyń, które nie są dokładnie czyszczone po przygotowaniu pokarmów zawierających gluten. Używanie wspólnego tostera do chleba bezglutenowego i zwykłego chleba jest głównym źródłem zanieczyszczenia. Nie powinno się smażyć potraw bezglutenowych i zawierających gluten na jednym oleju. Nie powinno się tez używać wspólnego noża, pokarmy bezglutenowe zostaną zanieczyszczone okruchami (np. musztarda, majonez, dżem, masło orzechowe, margaryna, itp.).

Mąka pszenna może pozostać w powietrzu przez wiele godzin w piekarni (lub w domu), przez co zanieczyszczeniu ulegają odsłonięte powierzchnie do przygotowania jedzenia jak i wyposażenie lub nieprzykryte produkty bezglutenowe. Podobnie, żywność nie produkowana w środowisku bezglutenowym może zostać zanieczyszczona. Może to nastąpić, gdy maszyny lub urządzenia nie są odpowiednio oczyszczone po produkcji pokarmów zawierających gluten. Producenci żywności są zobowiązani do przestrzegania dobrych praktyk wytwarzania określonych w Kodeksie Przepisów Federalnych (FDA) w celu zmniejszenia ryzyka zanieczyszczenia w produkcji.

 

http://www.dietamedic.pl/dieta-bezglutenowa-a-celiakia/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s