Żywienie w chorobach wątroby

0ff098d54bc40f78403aa10c23ed878e-181x102

Osoby z chorobami wątroby powinny utrzymywać specjalną dietę. Ta dieta chroni wątrobę przed zbyt ciężką pracą i pomaga jej funkcjonować jak najlepiej.

 

Funkcja

Białko zazwyczaj pomaga w naprawie tkanek ciała. Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i uszkodzeniu komórek wątroby.

U osób z ciężkim uszkodzeniu wątroby, białko nie jest prawidłowo przetwarzane. Mogą się tworzyć produkty odpadowe i wpływać na mózg. Ograniczenie ilości białka w diecie można zmniejszyć ryzyko, że toksyczne produkty przemiany nagromadzą się.

Ciało zawiera węglowodany w postaci glikogenu. Zwiększenie węglowodanów w diecie pomaga zachować zapasy glikogenu. U osoby z chorobą wątroby, może być konieczne zwiększenie spożycia węglowodanów w stosunku do białka.

Niska morfologia krwi, problemy nerwowe i niedobory żywieniowe, które występują w chorobie wątroby, mogą być leczone za pomocą leków i suplementów witaminowych.

Sól w diecie może pogorszyć gromadzenie się płynów i obrzęk wątroby, ponieważ sól powoduje, że w organizmie zatrzymuje się woda. Większość osób z ciężką niewydolnością wątroby powinna ograniczyć ilość sodu w diecie.

 

Źródła żywności

Wątroba uczestniczy w metabolizmie wszystkich środków spożywczych. Metabolizm to przekształcanie pokarmu w energię.

Zmiana diety polegająca na zwiększaniu lub zmniejszaniu spożycia białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin może ponadto wpływać na funkcje chorej wątroby, zwłaszcza produkcji białka i witaminy.

 

Skutki uboczne

Ponieważ choroba wątroby może wpływać na wchłanianie pokarmu oraz produkcji białek i witamin, dieta może mieć wpływ na masę ciała, apetyt i ilość witamin w organizmie. Nie ograniczaj zbytnio białka, ponieważ może to spowodować braki niektórych aminokwasów.

 

Rekomendacje

Zalecenia żywieniowe mogą się różnić, w zależności od tego jak dobrze pracuje wątroba. Bardzo ważne, aby być pod opieką lekarza, ponieważ niedożywienie może prowadzić do poważnych problemów.

Zalecenia dla pacjentów z ciężką chorobą wątroby, mogą obejmować:

– Duże ilości węglowodanów spożywczych. Węglowodany powinny być głównym źródłem kalorii w diecie.

– Umiarkowane spożycie tłuszczu, zgodnie z zaleceniami służby zdrowia. Zwiększona ilość węglowodanów i tłuszczy może pomóc zachować białka w organizmie i zapobiegać ich rozpadowi.

– Około 1 gram białka na kilogram masy ciała. Oznacza to, że ważąc 70-kilogramów, człowiek powinien jeść 70 g białka dziennie. Nie dotyczy to białka z produktów skrobiowych i warzyw. Osoba z poważnymi uszkodzeniami wątroby może potrzebować mniej białka, a jego spożycie może nawet być ograniczone do małych ilości przyjmowanych w specjalnych suplementach. Unikaj zbytniego ograniczenia białka, ponieważ może to prowadzić do niedożywienia.

– Suplementy witaminowe, szczególnie witaminy B-kompleks.

– Zmniejszenie ilości spożywanej soli (zazwyczaj mniej niż 1500 mg dziennie).

PRZYKŁADOWE MENU

Śniadanie

1 pomarańcza

Gotowane płatki owsiane z mlekiem i cukrem

1 kromka razowego pieczywa

Dżem truskawkowy

Kawa lub herbata

 

Lunch

4 uncje gotowanej chudej ryby, drobiu lub mięsa

skrobia (na przykład ziemniaki)

Gotowane warzywa

Sałatka

2 kromki chleba pełnoziarnistego

1 łyżka galaretki

Świeże owoce

Mleko

 

Popołudniowa przekąska

Mleko z pieczywem graham

Kolacja

4 uncje gotowanej chudej ryby, drobiu lub mięsa

skrobia (na przykład ziemniaki)

Gotowane warzywa

Sałatka

2 bułki pełnoziarniste

Świeże owoce lub lekki deser

8 uncje mleka

 

Wieczorna przekąska

Szklanka mleka lub owoc

 

http://www.dietamedic.pl/zywienie-w-chorobach-watroby/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s