Wiosną zdrowiej

Beautiful woman's face with juicy orange

Zdrowiej wiosną

W Polsce, możemy cieszyć się praktycznie nieograniczonym dostępem do jakiejkolwiek żywności o każdej porze roku. Chociaż miło jest mieć arbuza w lutym i szparagi w sierpniu, wiele osób nawet nie wie, że żywność ma swój określony sezon.

 

Wiosenne warzywa

• Karczochy. Idealna przekąska wiosną. Można je dodać do sosu, makaronu, pizzy czy sałatek.

• Szparagi. Chociaż można kupić szparagi w supermarkecie o każdej porze roku, nigdy nie smakują tak dobrze, jak te świeżo zebrane. Można je przygotować na parze, udusić bądź grillować.

• Marchew. Można ją serwować na wiele sposobów i ma wiele witamin. To bardzo zdrowa przekąska między posiłkami.

• Seler. Zupy i sałatki z dodatkiem selera nadają im piękny aromatyczny smak. Można go jeść na surowo lub ugotować.

• Koper. Koper nieco przypomina seler. Można go pokroić na małe włócznie i podsmażyć na oliwie i czosnku, a następnie posypać świeżą pietruszką i gotować jeszcze kilka minut.

• Liście gorczycy. Bogate w przeciwutleniacze i witaminy K. Te ciemne warzywa liściaste są pożywne oraz aromatyczne. Surowe liście można dodawać do sałatek lub gotować na parze.

• Młode ziemniaki. Chociaż mogą być tłuczone, najlepiej smakują pieczone lub gotowane i polane odrobiną masła i doprawione szczyptą soli.

• Rabarbar. Najczęściej używany jest do ciasta, ale może też być gotowane, można zrobić z niego puree lub słodki sos, a nawet używać jako dodatek do owsianki. Należy pamiętać, aby nie jeść liści, które są toksyczne.

• Szpinak. Można go wymieszać z sałatą lub podsmażyć z czosnkiem. Szpinak jest bogaty w żelazo.

 

Pięć sposobów, aby jeść lżejsze i zdrowsze posiłki na wiosnę

1. Jedz więcej sałatek. Niezależnie czy na obiad czy kolację, po prostu chwyć dużą miskę i wypełnij ją świeżymi warzywami. Wybieraj kolorowe warzywa i różne smaki oraz konsystencje, aby posiłek był bardziej kuszący.

2. Zupy. Nie jest to idealne przez cały czas, ale czasami, w nocy lub kiedy jesteś zmęczony lub po prostu nie masz ochoty gotować, albo zamiast jeść ciężki obiad, wyciągnij blender i zrób pyszne mieszane zimne zupy.

3. Zmiana proporcji składników na talerzu. To najprostszy sposób, aby oszczędzić ciału dodatkowych kalorii. Do posiłków powinniśmy dodać więcej warzyw, gotowanych na parze lub świeżych.

4. Warzywa zamiast produktów mącznych. Można zmielić kalafior lub użyć cukinii itp. i zrobić dowolny sos.

5.Pij soki. To najprostszy sposób, aby rozjaśnić wiosnę. Czy pijesz sok w ramach śniadania, lunchu czy kolacji, szklanka soku warzywnego jest łatwym sposobem na dostarczenie składników odżywczych i witamin, zamiast pustych kalorii.

 

W owocach i warzywach.

WITAMINA WŁAŚCIWOŚCI SKUTKI NIEDOBORU GDZIE JĄ ZNALEŹĆ?
A 

(retinol)

reguluje procesy tworzenia nowych komórek, zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry, nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry oraz jej suchość i łuszczenie, wysuszenie spojówek tran, wątroba, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka morele, brzoskwinie, czarne jagody, marchew, papryka czerwona, szpinak, pomidor, kapusta, brokuły
ß-karoten silny antyoksydant – hamuje działanie wolnych rodników, wpływa na funkcjonowanie wzroku, systemu immunologicznego nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry oraz jej suchość i łuszczenie, wysuszenie spojówek marchew, dynia, fasolka szparagowa, zielony groszek, koperek, morele, brzoskwinie, szpinak, sałata, pomidory, brokuły, persymona, melon 

 

B1 

(tiamina)

bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów w energię, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego osłabienie, bezsenność, zaburzenia pamięci, depresja, brak apetytu, spadek wagi nasiona słonecznika, orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, soczewica, kasza jaglana i gryczana, kiełbasa, szynka, chleb żytni, łosoś, ryż brązowy
B2 

(ryboflawina)

bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię pogorszenie wzroku, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, migdały, grzyby, łosoś, pstrąg, makrela, małże, fasola, mleko, soja, groch, jogurty i kefiry
B3 

(niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy)

uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu we krwi , poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, działa korzystnie na system nerwowy ogólne osłabienie, bezsenność, bóle głowy, trudności z pamięcią, złość i agresja, niepokój, depresja, pogorszenie stanu skóry chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby
B5 

(kwas pantotenowy)

niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, zapobiega przemęczeniu, przyspiesza gojenie ran, poprawia pigmentację i stan włosów zmniejszona sprawność umysłowa i fizyczna, brak apetytu, chudnięcie, zanik mięśni, zapalenie nerwów, depresja,choroby skóry i błon śluzowych, nadmierna drażliwość, kłopoty ze wzrokiem, łysienie, siwizna, niestrawność wątróbka, otręby pszenne, śledzie, makrele, pstrągi, grzyby, mleko, kurczak, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, Yerba mate
B6 

(pirydoksyna)

bierze udział w przemiana białek i aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego drgawki, depresja, apatia, bezsenność, nudności, ryzyko powstawania zmian nowotworowych drożdże, banany, drób, groszek, fasola, kalafior, marchew, szpinak, soja, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, pestki dyni
B7 

(biotyna, witamina H)

syntetyzuje kwasy tłuszczowe i reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego. Ma ogromny wpływ na ogólną kondycję skóry, leczy stany zapalne, zapobiega pojawieniu się wyprysków, przeciwdziała łysieniu i siwieniu włosów zmiany skórne – wysuszenie, przebarwienie, łuszczyca, bóle mięśni, apatia i osłabienie orzechy, migdały, owoce morza, jaja, mąka sojowa, brązowy ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory
B9/B11 

(kwas foliowy)

wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami anemia megaloblastyczna (niedobór czerwonych krwinek), zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, problemy z koncentracją, bezsenność sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka, pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado
B12 

(cyjanokobalamina)

uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, ma wpływ na budowę układu nerwowego złożony zespół chorobowy, objawy to m. in. anemia; niedokrwistość, chudnięcie, zawroty głowy, zaburzenia czucia i świadomości mięso, ryby, skorupiaki, jaja, mleko
C 

(kwas askorbinowy)

wzmacniają odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędna w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, hamuje rozwój zaćmy zmniejszona odporność na choroby infekcyjne,szkorbut (nadmierne zmęczenie, słabość mięśni, krwawienia, wypadanie zębów). owoce dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe; truskawki, maliny, warzywa kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki, chrzan
D 

(cholekalcyferol)

niezbędna dla prawidłowej budowy kości i zębów, reguluje poziom cukru w organizmie, łagodzi stany zapalne skóry, pozytywnie wpływa na słuch, zapobiega rozwojowi nowotworów osłabienie, osteoporoza, zapalenie spojówek, krzywizna u dzieci, pogorszenie słuchu i wypadanie zębów łosoś, tuńczyk, śledź, makrela,  sardynki oraz tran i oleje rybne, nabiał, wątroba
E 

(tokoferol)

wzmacnia odporność organizmu, unieszkodliwia wolne rodniki, działa pozytywnie na system immunologiczny miażdżyca tętnic oraz choroby serca i układu krążenia nabiał, produkty zbożowe, pestki, kiełki, nasiona, orzechy, oleje roślinne, zielona pietruszka, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie, czarne jagody, marchew, papryka czerwona, szpinak, pomidor, kapusta pekińska, brokuły
K 

(fitochinon, menadion)

utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi, hamuje rozwój raka skłonności do krwawień, problemy z gojeniem się ran rzepa, brokuły, ogórek, szpinak, sałata, wątroba, ser, jaja, jogurt, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, olej sojowy i szafranowy

 

http://www.dietamedic.pl/wiosna-zdrowiej/

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s