Wpływ wina na zdrowie człowieka

wallpaper-906088-181x102

Potencjalny korzystny wpływ wina na zdrowie człowieka zaczął interesować naukowców w około 1990 roku, kiedy to rozpoczęli swoje badania. Wydaje się, że korzyści z picia wina mają związek z obecnością resweratrolu, melatoniny i flawonoidów.

Flawonoidy pomagają chronić organizm przed rakiem ze względu na ich właściwości jako oksydantów. Pomagają ciału neutralizować wolne rodniki, które uruchamiają aktywność komórkową, mogącą prowadzić do raka.

Melatonina – substancja obecna w czerwonym winie i niektórych produktach, a także, w niewielkich ilościach, naturalnie produkowana przez organizm człowieka – opóźnia ona szkody spowodowane utlenianiem i procesy zapalne typowe dla podeszłego wieku.

Resweratrol jest produkowany podczas procesu fermentacji przez skórki winogron. Do zalet resweratrolu zalicza się przydatność w leczeniu cukrzycy, redukcji nadwagi, zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia i nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, m. in. Alzheimera. Mając na uwadze te cechy resweratrolu, wielu lekarzy i dietetyków zaleca wypijanie jednego, dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie.

Jednakże, długa lista potencjalnych korzyści płynących z picia czerwonego wina nie oznacza, że wino powinno być bazowym produktem w każdym domu. Kobiety w ciąży lub pragnące zajść w ciążę powinny unikać alkoholu, gdyż może on być niebezpieczny dla płodu.

Alkohol może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Ze względu na nagromadzenie histaminy i taniny może powodować migreny u osób podatnych na nie. Może także podnieść poziom trójglicerydów, których wysoki poziom kojarzony jest z cukrzycą. Poza tym, kieliszek wina zawiera około 120 kalorii i zero składników odżywczych, co może prowadzić do przybrania na wadze.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) twierdzi, że picie alkoholu powoduje niemal tak wielkie szkody jak palenie. Według WHO alkohol jest odpowiedzialny za 1,8 miliona śmierci rocznie na całym świecie; około 1/3 tych śmierci to wypadki, których można by uniknąć.

 

Ogólne zalety spożywania wina

Picie wina ma pozytywny wpływ na zdrowie tylko i wyłącznie jeśli jest pite w odpowiednich ilościach – nie więcej niż 2 kieliszki dziennie.

1. Zmniejsza ryzyko chorób serca u ludzi w średnim wieku, takich jak:

– Choroba wieńcowa

– Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższa dobry cholesterol (HDL)

– Utrzymuje naczynia krwionośne rozszerzone i zapobiega „sklejaniu” się komórkom krwi, co może powodować zakrzepy, które mogą utknąć w sercu lub mózgu

2. Może zmniejszyć ryzyko raka. Badania pokazały, że zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita grubego.

3. Spowalnia rozwój i postęp neurologicznych zwyrodnieniowych chorób, występujący w podeszłym wieku, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

4. Wino zawiera antyoksydanty, które zmniejszają czynniki powodujące uszkodzenia komórkowe w organizmie. Można je traktować jako czynniki przeciwdziałający starzeniu się.

5. Powstawanie kamieni nerkowych – badania wykazały, że wino może zredukować ryzyko powstawania kamieni nerkowych, będących bardzo bolesnym schorzeniem.

6. Zmniejsza stres i napięcie oraz pomaga w zaśnięciu – wino zmniejsza wysokie ciśnienie krwi u niektórych ludzi.

 

Ogólne wady spożywania wina

1. Zwiększa poziom trójglicerydów we krwi, a duże ich ilości nie są dobre dla ludzi mających cukrzycę.

2. Ze względu na fakt, iż wino podwyższa poziom estrogenu, może on powodować raka piersi.

3. Wino zawiera dużo kalorii i zero składników odżywczych, co może prowadzić do przybrania na wadze.

4. Może powodować bóle głowy, a nawet migreny.

5. Może powodować alkoholizm.

 

Każdy rodzaj wina ma inny wpływ na zdrowie człowieka.

WINO CZERWONE

Zalety: czerwone wino zawiera duże ilości resweratrolu, który może chronić przed chorobami serca, nie pozwalając na uszkodzenia naczyń krwionośnych, redukuje również cholesterol LDL. Zawiera także flawonoidy, inny ważny antyoksydant.

Wady: kieliszek czerwonego wina zawiera około 120 kalorii oraz nie posiada żadnych składników odżywczych, co może prowadzić do przybrania na wadze.

WINO BIAŁE

Zalety: może mieć pozytywny wpływ na płuca. Badania wykazały, że picie białego wina pomaga utrzymać tkankę płucną w dobrym stanie.

Wady: białe wino jest najbardziej kwaśne, co oznacza, że jest najgorsze dla zębów. Poza tym, białe wino zawiera mniej antyoksydantów, które pomagają chronić przed chorobami serca i rakiem, niż wino czerwone, a ma prawie tyle samo kalorii.

WINO MUSUJĄCE

Zalety: wino musujące ma prawie wszystkie zalety wina czerwonego, ze względu na to, iż jest ono zazwyczaj produkowane zarówno z białych jak i czerwonych winogron. Odkryto, że szampan ma tak wiele korzystnych polifenoli jak filiżanka gorącej czekolady. Również, kieliszek wina musującego zawiera około 80 kalorii, czyli dużo mniej niż wino białe czy czerwone.

Wady: ma taki sam negatywny wpływ na zdrowie jak inne wina, a poza tym najczęściej powoduje migreny.

 

Choroby a wino

Choroby serca – naukowcy wierzą, że polifenol znajdujący się skórkach winogron działa ochronnie na serce. Kopenhaskie Centrum Badań nad Sercem (CCHS) przeanalizowało wyniki badać około 13000 ludzi przez ostatnie 12 lat i odkryło, że ci, którzy piją od 3 do 5 kieliszków wina dziennie są w grupie zmniejszonego ryzyka śmierci w wyniku choroby wieńcowej czy zawału o 50% niż ci, którzy nie piją wcale. Kanadyjscy kardiologowie przeanalizowali około 13 różnych wyników badań i odkryli, że ludzie pijący czerwone wino chorują na miażdżycę naczyń krwionośnych 32% rzadziej niż ci, którzy nie piją.

Długowieczność – uczeni z Harvardu odkryli, że resweratrol wpływa na przedłużenie życia komórek drożdży o 70%. Jeśli ten sam proces będzie można odnieść w stosunku do człowieka, naukowcy wierzą, że można będzie wydłużyć nasze życie o około 10 lat.

Choroba Alzheimera – badania w Mount Sinai School of Medicine wykazały, że dodawanie wina cabernet sauvignon do wody pitej przez myszy, mających zmiany w mózgu takie jak w chorobie Alzheimera, zmniejszyło pogorszanie się zmian mózgowych u tych myszy. Wcześniejsze badania wykazały, że resweratrol aktywuje enzym w mózgu – kinazę białkową MAP*, która pomagają w regeneracji komórek nerwowych.

*Kinazy aktywowane mitogenami (kinazy MAP) – grupa kinaz białkowych serynowo-treoninowych, odgrywających rolę w regulacji odpowiedzi na sygnały zewnętrzne dochodzące do komórki (mitogeny). Mają one zatem wpływ na ekspresję genów, podziały, różnicowanie, ruch i apoptozę komórek (źródło: Wikipedia.pl).

Rak prostaty – kieliszek czerwonego wina może zmniejszyć o połowę ryzyko zachorowania na raka prostaty, jak podają badania w Stanach Zjednoczonych przeprowadzone na około 1500 mężczyznach. Resweratrol może oczyścić organizm z rakotwórczych wolnych rodników, zredukować rozmnażanie się ich komórek oraz może być czynnikiem przeciwzapalnym. Może nawet zmniejszyć poziom męskich hormonów takich jak testosteron, który jest przyczyną wzrostu raka prostaty.

Choroby zębów – kwas winowy może ścierać szkliwo, a tanina może również powodować zabarwienie płytki nazębnej. Jednakże, naukowcy z University of Laval z Quebec uważają, że polifenol zawarty w czerwonym winie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie zębów.

Migreny – Lancet zbadało osoby cierpiące na migreny, którzy byli przekonani, że czerwone wino, a nie alkohol w ogóle, powoduje ich bóle głowy. Czerwone wino wywoływało migreny w dziewięciu na jedenaście przypadków, podczas gdy nikt z grupy testującej wódkę nie doświadczył ataku migreny.

Niektórzy naukowcy twierdzą, że bóle głowy po wypiciu czerwonego wina są spowodowane przez bakterie w winie. Producenci wina pracują nad tym problemem – czerwone wino z genetycznie zmodyfikowanym szczepem drożdży (MLO1), imitującym te bakterie zostało wprowadzone na rynek w 2012 roku.

Rak piersi – 22-letnie badania około 98000 kobiet wykazały, że picie 1-2 kieliszków wina dziennie zwiększyło o 21% ryzyko zachorowania na raka piersi. Inne formy alkoholu również generują podobne ryzyko. Alkohol może zwiększyć poziom estrogenu we krwi, który jest przyczyną wielu typów raka piersi.

Histamina – jeden kieliszek czerwonego wina, u niektórych ludzi, może wystarczyć, aby wywołać kichanie, zaczerwienienie, bóle głowy, biegunkę, swędzenie skóry i duszności.

Naukowcy z Vienna Dermatologic and Paediatric Allergy Clinic (Wiedeńska Klinika Dermatologi i Dziecięcej Alergii) przetestowało rolę histaminy u 28 pacjentów mających w swojej historii nietolerancję na czerwone wino: 22 osoby miały wyższy poziom histaminy po 30 minutach od wypicia czerwonego wina, lecz niewiele osób miało nieznaczny atak astmy. Dr Felix Wantke, prowadzący badania, stwierdził, że poziom histaminy w czerwonym winie może być co najmniej 10 razy wyższy niż ten w białym winie.

Jaka jest właściwa dawka?

Abstynenci nie muszą zaczynać pić wina. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie są również obecne w innych pokarmach i lekarze ostrzegają przed nakłanianiem do picia alkoholu, gdyż może on podnieść ciśnienie krwi, zwiększyć ryzyko zachorowania na niektóre typy raka i zniszczyć komórki nerwowe oraz organy wewnętrzne. Jeśli pijesz jeden czy dwa kieliszki, lecz nie więcej, może to przynieść nie tylko natychmiastowa poprawę nastroju, lecz również długoterminowe korzyści.

 

Antyoksydanty w żywności

Gdzie szukać antyoksydantów w żywności?

Produkty o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym, są zawarte między innymi w:

• witamina A, C i E, B

• składniki mineralne enzymów takie jak – żelazo, selen, cynk, mangan, miedź, magnez

• substancje roślinne : beta karoten i flawonoidy.

 

Witamina C – owoce cytrusowe i ich soki, jagody, ciemnozielone warzywa (szpinak, szparagi, zielona papryka, brukselka, brokuły, rzeżucha), czerwone i żółte papryki, pomidory i sok pomidorowy, ananas, kantalupa, mango, papaja i guawa.

Witamina E – oleje roślinne (oliwa, soja, kukurydza, bawełna i szafran), orzechy i masło orzechowe, nasiona, ziarna pszenica, kiełki pszenicy, brązowy ryż, płatki owsiane, słodkie ziemniaki, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch łuskany ) i ciemne zielone warzywa liściaste.

Selen – orzechy brazylijskie, drożdże, płatki owsiane, brązowy ryż, kurczak, jaja, produkty mleczne, czosnek, melasa, cebula, łosoś, owoce morza, tuńczyk, kiełki pszenicy, całe ziarna i większość warzyw.

Beta karoten – ciemne pomarańcze, czerwone, żółte i zielone owoce i warzywa, takie jak brokuły, jarmuż, szpinak, słodkie ziemniaki, marchew, czerwone i żółte papryki, morele, kantalupa i mango.

Typowe przyprawy bogate w antyoksydanty – goździki, cynamon, oregano, kurkuma, kminek, pietruszka, bazylia, curry, gorczyca, imbir, pieprz, chili w proszku, papryka, czosnek, kolendra, cebula i kardamon. Typowe zioła bogate w antyoksydanty – szałwia, tymianek, majeranek, estragon, mięta, oregano, cząber, bazylia i koper.

 

Podsumowanie

Stosunkowo niewiele wiadomo o efektach resweratrolu na ludzki organizm – większość badań bazuje na hodowlanych komórkach. Wydaje się, że resweratrol jest dobrze przyswajany przez człowieka, lecz jest szybko poddawany przemianie materii i wydalany z organizmu. Nawet pomimo tego, David Sinclair, prowadzący badania na Harvardzie, uważa, że z czasem może się on gromadzić i uzyskać wysoki poziom.

 

http://www.dietamedic.pl/wplyw-wina-na-zdrowie-czlowieka/

 

Tłumaczenie i korekta: Monika Wosztyl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s